כשאנחנו מברכים זה את זה בלילה טוב, יש סביבנו עולם שלם שמתעורר לחיים. בהתאם לכך, אפשר לחלק מינים שונים של בעלי באופן גס למדי לשתי קבוצות – בעלי חיים פעילי יום, שעיקר שעות הערות שלהם הן בשעות היום והאור, ופעילי לילה שפועלים בעיקר בלילה ובחשיכה. בני האדם הם כמובן פעילי יום, כך שלרוב אנו לא מודעים לעושר העצום של הטבע שמתעורר מסביבנו מדי לילה. עם זאת, בעלי חיים פעילי לילה הם חלק משמעותי מהמאזן הטבעי בסביבה שלנו, וההיכרות איתם עשויה לתרום רבות להבנתנו את המרחב בו אנו חיים.
החוש המרכזי שעל פיו פועלים בעלי חיים פעילי יום, ובני האדם הם כמובן דוגמה בולטת לכך, הוא חוש הראייה. אנחנו מתבססים על הראייה שלנו בשביל לנווט, לנוע, לתקשר, וגם לקרוא את השורות האלה. חיות לילה, לעומתנו, מסתמכות על חושים אחרים ככלים העיקריים להתנהלותן בעולם – חוש השמיעה וחוש הריח בעיקר. למעשה, האור שנדרש לנו בשביל לראות כמו שצריך בשעות היום (וגם התאורה המלאכותית שאנחנו יוצרים בלילה), הוא בדיוק מה שבעלי חיים פעילי לילה יימנעו ממנו.
בהתאם לכך, בשביל לצפות בחיות לילה, עלינו להתרחק מאזורים מוארים ולכבות את פנסי הערפל ברכב. בדגמים מסוימים של רכבי שטח או רכב 7 מקומות ישנם אורות כחולים וייעודיים לנסיעה מהסוג הזה. אפשר לנסות לבחור לילה בו הירח אינו מלא ומאיר בחוזקה – דווקא לילות חשוכים יותר הם אלה בהם הסיכוי שלנו לצפייה מרתקת בחיות לילה גבוה יותר.
שנתניע? בואו נצא להכיר 3 מחיות הלילה הנפוצות ביותר בארצנו.
אוכלוסיית הצבאים בארץ ישראל היא סיפור שצריך ללמוד ממנו על חשיבות השמירה על הטבע. ישנם שלושה מינים שכיחים של צבאים באזורנו: הצבי הארץ-ישראלי, צבי הנגב וצבי השיטים. אוכלוסיית הצבאים הזו כולה נמצאת כבר שנים רבות בסכנה ממשית ומיידית של הכחדה, בין אם בשל ציד והכחדה אקטיבית של פורעי חוק, ובין אם בשל הסביבה האנושית שלא משכילה להגן על החיות האציליות האלה.
כל מי שהצליח לצפות בצבי ארץ-ישראלי, שקיים כיום רק בארץ ישראל, בעיקר באזור הצפון ובאזור ירושלים, יודע עד כמה מדובר בחיה עדינה, יפה באופן יוצא דופן ומרהיבה במהירותה וחמקמקותה. רוב הפעילות של הצבאים מתרחשת בשעות הלילה, כשהם יוצאים לרוץ, לאסוף אוכל, להזדווג ועוד. ישנם אזורים ספציפיים בהם ניתן לנסות לצפות בצבאים, אך חשוב מאוד שלא להתקרב אליהם או לנסות לבוא איתם במגע, משום שמדובר בחיות מוגנות. הן כבר סבלו לא פעם ממחלות כתוצאה ממגע עם בני אדם או טורפים המתחקים אחר שאריות אוכל שמטיילים השאירו בשטח.
סביר להניח שבין כל החיות הליליות השכיחות במדינת ישראל, הצבוע הוא ככל הנראה החיה המוכרת ביותר, וגם הזמינה ביותר לצפייה. זאת מכיוון שבשנים האחרונות הצבועים, שהם טורפים ואוכלי פגרים מטבעם, החלו להתקרב יותר ויותר למרחבים המיושבים – כאן הם נהנים משלל הפסולת והמזון שאנחנו משאירים אחרינו. צבועים הפכו לחלק בלתי נפרד מהנוף הלילי, אפילו בערים מרכזיות כמו תל אביב ומודיעין, ולא פעם הם גם יוצרים בעיה של ממש כשהם באים במגע עם חיות מחמד ובעלי חיים עירוניים אחרים.
עם זאת ולמרות השם הרע שיצא להם, הצבועים הם חלק חיוני מאוד מהמאזן האקולוגי התקין, כשהם יוצאים בלילה ולמעשה משאירים אחריהם סביבה נקייה מפגרים, שמביאים מחלות וזיהומים שונים למרחב הטבעי. הצבועים אינם מסוכנים כמעט כלל לבני אדם (אם כי כאמור חיות מחמד כמו כלבים וחתולים הם סיפור אחר), אך גם איתם חשוב שלא לבוא במגע, ואין להפריע לפעילותם הטבעית.
אין הרבה בעלי חיים ליליים מרהיבים יותר מצבי הים. נקבות צבי הים מנצלות את הלילה בכדי לצאת אל החוף ולהטיל את ביציהן בעונת ההטלה, באביב ובחודשי הקיץ. לאחר ההטלה ניתן לעתים לצפות במראה נדיר ויפהפה של הצאצאים (שקרויים אבקועים) בוקעים מהביצים, בדרך כלל ממש בשעות הקטנות של הלילה. לאחר שלושה ימים, ורק לאחר שכל האבקועים יוצאים מביצותיהם, יצאו כולם מן הקן יחד (גם זאת כמובן בשעת לילה) ויזחלו אט אט לראשונה לתוך הים.
צבי הים הם חיה מוגנת בסכנת הכחדה, ויש לא מעט יוזמות להגנה עליהם ולשמירה על האוכלוסייה שלהם, כך שגם כשמדובר בהם, כמובן שאסור לגשת סתם כך לחוף הים בלילה ולבוא איתם במגע. עם זאת, בהחלט ניתן להצטרף לסיורים ליליים, שמתחקים אחר תהליך ההטלה והבקיעה של צבי הים וליהנות מחוויה ייחודית שתגרום לכם להחסיר פעימה.
אם אתם חולמים על טיול בעקבות חיות הלילה של ישראל, עליכם לדעת איך להתנהל עם הטבע הלילי. קודם כל, אי אפשר פשוט לצאת עם הרכב והתאורה הרגילה שלו ולקוות לראות חיות לילה – סביר להניח שלא תראו כך דבר חוץ מחתולים, ועל הדרך גם תפריעו לחיות ולחיים הליליים. ברכבים כמו רכב פנאי שטח, קרוסאובר, SUV וכדומה יהיו לרוב אפשרויות של תאורת עיני חתול או תאורת UV שמתאימה לנסיעה בשטח בלילה ויוצרת פחות זיהום אור. עם זאת, בכל מקרה מומלץ להגיע עם הרכב לשטח, ולהמשיך ברגל כדי לממש את משימת הצפייה בחיות הלילה. חשוב לזכור שהלילה מביא איתו גם עקרבים, נחשים וחיות אחרות שעלולות לסכן אתכם. לכן, מומלץ מאוד לצאת לטיול בעקבות חיות לילה עם מדריך שמתמחה בכך, ולעשות זאת באופן מושכל וזהיר.