מגזין Dacia

להתקיים מהטבע – מה אפשר להכין מדברים שמוצאים בטבע באזורים שונים בארץ

האדם המודרני הוא כבר לא צייד ולא מלקט. כיום, כמעט כל מה שבא לפינו מגיע באריזה סגורה. בתוך כל המודרנה הזאת, רבים בוחרים לנסות אחרת – להתקיים מהטבע. כמובן שלא מדובר במצב קבוע, אבל זה בהחלט תחביב שניתן להשקיע בו, במיוחד כשיוצאים לטיול. אם אתם יוצאים לטיול משפחתי, לקמפינג עם חברים או לכל פעילות אחרת שמעודדת בישול בשטח – כדאי לדעת מהם הצמחים והמצרכים שניתן למצוא על אדמת ארצנו, ומה אפשר לעשות איתם.

ללקט את האוכל שלנו

לפני שבני האדם הפכו למודרניים, לפני שהיו לנו מקררים וייצור המוני ותנורים ביתיים, היינו מה שמכונה ציידים-לקטים – היינו צדים את האוכל שלנו מהחי, או מלקטים אותו מהקרקע והצומח. אותו יצר קדמוני בהחלט קיים גם היום, אך כבר לא כצורך קיומי אלא יותר כתחביב. ואכן, ליקוט של אוכל ושימוש בו לתבשיל טעים בבישול שטח זו חוויה מרגשת שאין הרבה כדוגמתה, במיוחד עבור מי שנהנה מהשטח ומהטבע, כולל מהלינה בו. בשביל להצליח לעשות זאת בצורה טובה, צריך לדעת מה אפשר להכין מכל מה שניתן למצוא בטבע במדינת ישראל. עם המדריך הקטן הזה, אפשר לצאת לשטח על גבי רכב דיזל או פשוט רכב 7 מקומות מרווח ונוח, ולהכין ארוחת שטח בלתי נשכחת.

לפני הכול – זהירות!

לפני שמתחילים ללקט צמחים ולבשל עם חומרים מהשטח, צריך לזכור תמיד שזהירות היא מעל לכל בעניינים מהסוג הזה. אם אתם לא בטוחים מה בדיוק אתם מלקטים, ואם לא זיהיתם את הצמח, הפרי או הירק באופן ודאי לחלוטין – אל תשתמשו בו בשום פנים ואופן! בדיוק כמו שישנם צמחים אכילים וטעימים רבים בטבע הישראלי, ישנם גם צמחים רעילים ומסוכנים למאכל, שחלקם עלולים להיות קטלניים וחלקם יכולים פשוט ליצור לכם חוויית שטח מאוד לא נעימה. אם אין לכם ניסיון בתחום – עדיף לצאת לליקוט הראשון שלכם עם מישהו מנוסה יותר, ותמיד כדאי לעבוד עם מדריך לצמחי הארץ. אז הבנתם את חשיבות הזהירות? קדימה - ניתן להתחיל ללקט.

עשבי מאכל ותבלינים שאפשר למצוא, ומה שאפשר להכין מהם

הקרקע הישראלית עשירה מאוד בצמחי מאכל, עשבי תבלין וצמחים נוספים שיכולים לשדרג כל סוג של ארוחה בשטח.

דוגמה טובה היא הזעתר – שהוא למעשה שיח האזוב המצוי, שניתן למצוא כמעט בכל אזורי הארץ. את עלי הזעתר השעירים קל מאוד להריח, וסביר להניח שמדובר בניחוח שכמעט כל אף ישראלי יזהה. ניתן לקחת חופן עלי זעתר, להכין בצק בסיסי בשטח מקמח, מים ושמן, ולהכין פיתה זעתר על מדורה שבניתם, במיוחד אם יש לכם טאבון (וגם אם יש רק מחבת שטח).
חוביזה היא צמח אכיל נוסף שניתן למצוא בישראל, וגם אותו ניתן למצוא בכל רחבי הארץ, מהגולן ועד הערבה. פרחי החוביזה הסגולים-ורודים-לבנים הם בעלי 5 עלי כותרת, והמראה האופייני שלהם קל לזיהוי. בפרחי החוביזה ניתן להשתמש גם כשהם במצב נא (לאחר שטיפה טובה, כמובן), בסלטים או מרקים. מלבד זאת, ניתן גם להשתמש בהם כמילוי, אם אתם מכינים פויקה עם ממולאים או אפילו "בורקס תרד" מבצק שהכנתם בשטח.

בלילה קר בשטח, תה צמחים טבעי יכול להיות הדבר המנחם והטעים ביותר שבנמצא. הצמח הישראלי שהכי קל וטעים להכין ממנו תה בשטח הוא מרווה. ניתן לזהות את צמחי המרווה באמצעות השורשים הארוכים וה"שיפודיים" שלהם, לעתים עם פריחה סגולה-כחולה בחלקם העליון. מה שאנחנו מחפשים הוא את העלים – עלים פתוחים הצומחים על השורש בכיוונים נגדיים, בעלי ריח חזק מאוד (של מרווה, מן הסתם) כאשר ממוללים אותם. ניתן להשתמש בעלי המרווה כמות שהם בחליטה – ואפילו לא צריך להוסיף סוכר.

ירקות, פירות ומה שביניהם

ליקוט של ירקות ופירות בישראל הוא קצת יותר מסובך בישראל, שכן כמעט כל האזורים בהם צומחים ירקות ופירות בישראל הם אזורים חקלאיים פרטיים, וקטיפת פירות וירקות יכולה להיחשב כגניבה.. לכן, אם אתם יוצאים ללקט ירקות ופירות, חשוב מאוד לוודא שאתם עושים זאת במקום שבו הדבר מותר ומוסדר, ולא פשוט להגיע למטע ולהתחיל לקטוף. ובכל זאת, ישנם כמה צמחים שניתן לקטוף וללקט פרא, ולהכין ארוחה טובה בשטח.

הדוגמה הישראלית ביותר היא הצבר – אותו צמח קוצני עם הפירות הצהבהבים בחלקו העליון. עבודה עם צבר דורשת ניסיון (וכלים מתאימים) אבל מדובר בפרי שאפשר למצוא ברחבי הארץ, ושמזמן חוויית שטח טעימה ונעימה לאחר ניקוי הקוצים.

עצי הפרי שניתן למצוא ולקטוף מהם גם בסביבת פרא בישראל הם בעיקר עצי תאנה ועצי רימון. ניתן למצוא את העצים האלה לא פעם בקרבת יישובים עתיקים ונטושים באזור הצפון. כאן כבר מדובר ב"פינוק" מיידי יותר, שכן לאחר השטיפה ניתן לאכול את הפרי כפי שהוא. עם זאת, אפשר גם לנסות להשקיע יותר, ולהכין תבשיל שטח עשיר בגרעיני רימון או בתאנים, ואפילו להפוך את התאנים לריבה, בתוך סיר שהונח עם סוכר ומים על גבי מדורה.

להתחבר לקרקע, להתחבר לטבע, ופשוט ללקט

גם במדינה צפופה ועירונית כמו ישראל, אפשרויות הליקוט הן מגוונות. כיום יש כבר אנשים שמעידים כי לפחות כרבע מהאוכל בתפריט הקבוע שלהם הוא אוכל מלוקט – וזו אפשרות אקולוגית ומרגשת עבור רבים מאתנו. כל מה שצריך הוא לדעת מה אנחנו מחפשים, לצאת לשטח, ללקט ולבשל... ולהתרגש מהדרך ומהתוצאות. 

כתבות נוספות במגזין

דאצ'יה ג'וגר למשפחות מטיילות

איזה רכב מתאים למשפחה מטיילת, ומה הופך את דאצ'יה ג'וגר לרכב המושלם לטיולם? הכירו את כל היתרונות של הג'וגר למשפחה המטיילת.

מסלולי מים לכל המשפחה

לכבוד חום יולי אוגוסט ריכזנו עבורכם כמה רעיונות למסלולי מים כיפיים, שעשויים להתאים לטיול המשפחות הבא שלכם.

מבשלים עם דאסטר בשטח

יוצאים לטייל? החלטה נכונה. קבלו כמה המלצות למתכונים מאוד טעימים ופשוטים להכין בשטח.